Kategorije

dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja

Šumska kornjača -Testudo hermanni hermanni

Šifra proizvoda: kornjača Kategorije: , Tagovi ,

6.000,00 рсд

PORUDŽBINE NA TELEFON : 011 3169935 063 1080725

Dostupnost Na stanju

KRATAK OPIS

Šumska kornjača -Testudo hermanni hermanni
Evropska kornjača

Testudo hermanni je jedna od dve vrste Evropskih kornjača.Može se naći širom Južne Evrope. Zapadna šumska kornjača nalazi se u Španjolskoj, Francuskoj, Balearskim otocima, Korzici, Sardiniji, Siciliji, Italiji (Toskana). Istočna šumska kornjača nastanjuje Srbiju, Makedoniju, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Tursku i Grčku,
Ove kornjače se nalaze u područjima koja se sastoje od niskih grmova i trava koje postaju prilično guste. Topla mjesta sunca na dobro isušenom tlu bogatom kalcijem čine klasično stanište za zapadne Hermannove kornjače. Obalna područja i čak mediteranske šume također su zauzete ovisno o regiji u kojoj se nalaze. Povremeno će se ohladiti u vrlo plitkoj rijeci i mogu postati aktivne za vrijeme ili nakon kiše.
Duge su od 20 – 30 cm i mužjaci su uglavnom manji od ženki a donji deo oklopa – plastron im je blago udubljen, dok je kod ženki ravan.
Kornjače u prirodi preko zime imaju period hibernacije na temperaturi od 5 stepeni, kada borave zakopane pod zemljom. Iz zimskog se sna bude u martu i aprilu, kada pronalaze partnera za parenje. Parenje se odvija u junu, kada ženke proizvode posebne mirise kojima privlače mužjaka. Ženka snese 3 – 13 jaja koje ukopa u podlogu terarijuma. Vreme inkubacije iznosi od 100 – 200 dana. Ove temperaturne uslove (postupno snižavanje temperature kao u prirodi) nemoguće je obezbediti u kućnim uslovima držanja, kada je neophodno da temperatura bude konstantna tokom čitave godine (oko 25 stepeni).
Kornjačama koje se gaje u kući neophodno je obezbediti topao i suv terarijum (stakleni) sa poklopcem i što većom površinom dna, kako bi se kornjača nesmetano kretala. Stranice terarijuma moraju biti dovoljno visoke da kornjača, kada se propne na zadnje noge, ne može da dohvati ivicu i da se prebaci izvan terarijuma. Za osvetljenje je neophodno obezbediti UV lampu koja imitira sunčev spektar, neophodan za sintezu vitamina D, kako bi se obezbedila akumulacija kalcijuma u kostima, jer u protivnom dolazi do problema sa oklopom. Kao podloga u terarijumu može se koristiti krupna strugotina od neimpregniranog drveta ili treset. Neophodno je redovno održavanje higijene (menjanje zaprljane podloge, čišćenje i pranje).

Ova kornjača je isključivo biljojed, voli svakojako povrće, a ponekad pojede i crve, gusenice i sl. U zatočeništvu najčešće jede salate i voće, a ponekad im se mogu dodati crvi brašnari i komadići posnog mesa.

Težina 1 kg
Korpa
Scroll to Top
Scroll to Top