Kategorije

dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja

Sirijski hrcak

Šifra proizvoda: 2643 Kategorije: , Tagovi ,

600,00 рсд

PORUDŽBINE NA TELEFON : 011 3169935 063 1080725

Dostupnost Na stanju

KRATAK OPIS

Sirijski hrcak

Najpoznatija vrsta hrčaka je sirijski ili zlatni hrčak (Mesocricetus auratus), koji se najčešće uzgaja kao kućni ljubimac. Nekada se naziva i „otmeni“ hrčak. Srodan je miševima, pripada porodici glodara. Zivotni vek zlatnog hrčka je 2-3 godin, dužina koju dostiže je najviše 15 cm, od čega na repić otpada do 1,5 cm. Težina odraslog hrčka može biti od 80-150 grama. Osnovna boja krzna s gornje strane je svetlo-crveno-smeđa, odnosno zlatnožuta, dok je po trbuhu svetlosiv do beo. Ukrštanjem su dobijeni razne varijacije boja: albino, siva boja peska, boja breskve i crna. Pored različitih varijacija boja možete naći i hrčkove sa dugom dlakom koja raste do desetak centimetara i zahteva posebnu brigu ili kratkom dlakom. Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne „kesice“ koje mu služe kao „magacin“ za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove telesne težine. Njihova karakteristika su po dva sjekutića u gornjoj i donjoj vilici i vrlo su dugački. Zubi glodari nemaju koren i moraju se stalno trošiti, zbog opasnosti da ne prerastu i oštete usnu šupljinu. Hrčci su noćne zivotnje danju spavaju a noću su aktivni. Vrlo često padnu u obamrlo stanje koje nastupa pri temperaturama od 21-27 *C. Kada vaš hrčak spava nemojte ga naglo buditi, jer će to njemu biti šok i reagovaće naglim skakanjem, bežanjem pa će čak pokušati da vas ugrize. Probudite ga laganim češkanjem ili nekom finom poslasticom… Hrčci su izuzetno čiste životinjice svoju nuždu obavljaju u wc sa peskom ako to nemaju, onda izaberu jedan čošak u kavezu za tu svrhu. Jeftin je, dobroćudan, lako se pripitomljava pa se o njemu mogu brinuti i mala deca.

Smeštaj za hrčka može biti kavez naravno što veći to bolji ili terarijum pogodan za njih koji treba paziti da bude dovoljno visok da hrčak nebi izašao iz njega kad se popne na kućicu ili sl. Opremu koju još treba obezbediti u kavezu su pojilica, kućica, točak, wc sa peskom, što više igračaka i po mogućstvu tunele (od kojih se može sastaviti pravi lavirint, sličan podzemnim hodnicima koje ovi glodari u prirodi grade). Kao podlogu koristite piljevinu sa mirisom bora ili limuna jer neutrališe miris urina ili seno ako je hrčak alergičan na piljevinu. Kavez morate čistiti jednom do dva puta nedeljno i postavite ga na neko mirno mesto koje nije izloženo suncevoj svetlosti, a zašticeno je od promaje. Jako je preporučljivo da ponekad stavite pesak u kavez ili da imate posebno mesto sa peskom za hrčke jer to mu može jako pomoći da se timari. Hrčci posebno uživaju u ovom obredu. „Kupanje peskom“ možete da napravite ako napunite neki veliki sud čistim peskom. Koristite teške duboke sudove (od keramike ili metala), ali ne sa prekrivenim vrhom.

Ishrana hrčaka  se sastoji od mešavine raznih vrsta semena , voća i povća, sena, mineral za glodanje i pored biljne hrane jednom nedeljno mu treba davati (belančevine životinjskog porekla) krto meso ili ribe, sir pa čak i dehidrirane hrane za pse na kojoj će hrčak ujedno izbrusiti svoje zube. Voda treba da im je dostupna 24 sata i to najbolje putem pojilice (boce sa metalnom cevčicom na dnu) i da je uvek sveža. Hranu je najbolje davati u keramičkim ili staklenim posudama, jer plastične  pregrizu i prevrnu, možete je i prosuti po prostirci, jer hrčak voli da traži i skuplja hranu.

Težina 0,1 kg
Korpa
Scroll to Top
Scroll to Top