Kategorije

dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja

Loptasti piton-Python regius- var pastel

Šifra proizvoda: pitonpastel Kategorije: ,

15.000,00 рсд

PORUDŽBINE NA TELEFON : 011 3169935 063 1080725

Dostupnost Na stanju

KRATAK OPIS

Loptasti piton-Python regius- var pastel
Čipovan, stara dve godine .U ponudi jedna zenka
Poreklo : Afrika. Senegal, Mali, Liberija, Kamerun, Sudan …

Stanište : Uglavnom travnate površine sa niskim rastinjem, savane i retko pošumljeni predeli.

Loptasti piton-Python regius- var pastel
Poreklo : Afrika. Senegal, Mali, Liberija, Kamerun, Sudan …

Stanište : Uglavnom travnate površine sa niskim rastinjem, savane i retko pošumljeni predeli.
Jedna od najpopularnijih vrsta pitona u svetu i kod nas. Često se čuvaju kao kućni ljubimci. Ima nekoliko uzgajivača koji ih uzgajaju kod nas.Nalaze se na CITES listi ugroženih životinja i za njihovo čuvanje i eventualni uzgoj se mora imati potrebna dokumentacija iz Ministarstva u Beogradu.
Veličina i izgled : Spadaju u zmije srednje veličine. Rastu od 1.2 m do 1.6 m, mada retko dostižu taj maksimum. Ženke su uglavnom veće i robusnije su. Osnovna boja je tamna braon sa svetlijim braon, žutim i crnim šarama nepravilnog oblika. Postoji mnogo morfova (varijacija boje i šare). Mužjaci su dosta lakši od ženki i dostižu polnu zrelost sa 500-800 grama i neke 2 godine starosti, dok ženke moraju da imaju minimum 1500 gr i 3 godine starosti.
Ponašanje : Izuzetno pitome zmije, od rođenja su veoma mirne i odbrana im je da se sklupčaju u loptu i sakriju glavu, tako da je šansa da vas ujedu izutetno mala. Naravno, redovnim vađenjem iz terarijuma postaju mirniji i šanse za ujed se smanjuju na minimum. Nisu posebno aktivne zmije, noćna su vrsta, dnevne sate u prirodi provode skriveni. U zatočeništvu najčešće provode vreme u jednom delu terarijuma sklupčani, ali su aktivni povremeno.
Terarijum : Dok su mali, mogu se čuvati u nekim plastičnim posudama dimenzija 40x30x20cm. Obezbediti sklonište, koru drveta, panj ili nešto improvizovano od plastike sa otvorom za ulaz. Kada odrastu, terarijum dimenzija 80x50x40cm je dovoljan za odraslu zmiju.
Podloga : Moguće je koristiti nekoliko vrsta podloga . Neki koriste papir dok su zmije male, ili ako su u izolaciji zbog nekih zdravstvenih problema. Inače je prirodnije koristiti treset ili neku drugu zemljanu podlogu debljine nekoliko cm. Retko kopaju kada porastu, uglavnom to čine dok su male da bi se sakrile pod zemljom. Pojedini uzgajivači koriste piljevinu, ali Vam ja to ne bih preporučio.
Temperatura : Potrebno je obezbediti temperaturni gradijent, znači treba grejati jedan deo terarijuma, dok drugi treba da bude sobne temperature. U toplijem delu temperatura od 32-35 stepeni je sasvim dovoljna. To možete postići sijalicom, podnom folijom ili kabl grejačem.

Osvetljenje : Pošto je ovo noćna vrsta zmije nikakvo dodatno osvetljenje nije potrebno. Dovoljna je dnevna svetlost prostorije u kojoj se čuvaju.

Vlažnost vazduha : S obzirom da potiču iz suvih predela nije im neophodna visoka vlažnost vazduha. Eventualno, vlagu treba malo povisiti ako je njeno okruženje izuzetno suvo pred presvlačenje, kako bi se zmija lakše presvukla. Umesto toga možete ubaciti plastičnu posudu sa otvorom i unutra staviti vlažan treset, zmija će se tu zavući i prevući kada dođe vreme.

Voda : Posudica sa vodom dovoljno velika da zmija može da uđe cela kada treba da se presvuče ili ohladi. Redovno čistiti posudu jer zmije ponekad vrše nuždu u posudu.

Ishrana : Mnogi ljudi spominju loptaste pitone kao problematične zmije za hranjenje. To je najčešće slučaj sa primercima koji su uhvaćeni u divljini i pod stresirani od transporta, ili ukoliko se uzimaju već skoro odrasli primerci, dok se ne prilagode na novu sredinu mogu odbijati hranu. Sa primercima iz zatočeništva retko bude problema i jedu redovno, međutim, treba znati kojom vrstom plena su se hranili i da li je on bio živ ili mrtav. Kao bebe hrane se miševima starim oko 2-3 nedelje. Kako rastu tako se povećava i veličina plena. Neko pravilo je da plen treba da bude nešto deblji od zmije, te kada ga proguta da se vidi blago zadebljanje na sredini zmije. Loptasti pitoni mogu da progutaju veoma velik plen jer imaju velika usta. Najbolje ih je hraniti što većim plenom ali ređe, recimo na svakih 10 dana dok su mali, kada odrastu može i na svakih 14-21 dana. Kada porastu jedu odrasle miševe, hrčkove, ili pacove skoro odrasle i odrasle.

Težina 1 kg
Korpa
Scroll to Top
Scroll to Top