Kategorije

dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja

Gušter-Bradata Agama-Pogona vitticeps

Šifra proizvoda: gekon-1 Kategorije: , Tag

7.000,00 рсд

PORUDŽBINE NA TELEFON : 011 3169935 063 1080725

Dostupno kao narudžbina na zahtev

KRATAK OPIS

Životinje  šaljemo isključivo autobuskim prevozom u sve gradove u Srbiji ili ih lično možete kupiti u naša dva pet šopa….ukoliko dolazite  u pet šop ciljano za agame sa oglasa  OBAVEZNO proveriti da li ih imamo trenutno na stanju…

 

 

Брадата Агама (Pogona vitticeps) је gušter који припада породици агамида. Пореклом је из сушних делова Аустралије и једна је од најраспротањенијих врста у тераристици. Име је добила по својој бради која се у одређеним ситуацијама надује и поцрни.

Као и све агаме, карактерише их велика и јака троугласта глава, са карактеристичном брадом. Здепасто и масивно спљоштено тело прекривено је меким бодљама које су по ободу стомака израженије. Претежно су светло браон-беж боје, при чему на леђима имају карактеристичну шару која може да се разликује зависно од варијације (морфа). Расту до величине од 45-60 центиметара (зависно од пола, генетике и услова. Код ове врсте агаме, брада се надува и поцрни ако се осећају угрожено, или када се мужјак удвара женци пред парење. Бодље им се налазе око главе и дуж тела, али при притиску се померају тако да не може доћи до повреде. Код ове врсте гуштера, реп не може да отпадне нити да се regeneriše као што је уобичајено код осталих гуштера.

Брадате Агаме настањују сушне делове Аустралије, углавном суптропска подручја и пустиње. Већину времена проводе сунчајући се на стенама и камењу, а када је температура превисока крију се испод камења или земље. Аустралија је шездесетих година прошлог века забранила трговину дивљих уловљених јединки.

Брадате агаме су сваштоједи, исхрана им се састоји од инсекатавоћа и поврћа. Док су млади, одбијају првих неkолико месеци биљну храну, а неке јединке преферирају неку одређену врсту и никада не поједу друге врсте биља. За јединке[3] које се држе као кућни љубимци треба водити рачуна о храни која им се нуди. Треба пазити да се не даје кисело воће, купус и неке друге врсте поврћа тешке за варење. Суплементи су један од битнијих фактора у исхрани. Док су младе,калцијум треба давати уз сваки други оброк, а два пута недељно уместо калцијума користити витамински суплемент. Код Агама које су израсле до пуне величине, калцијум[4] и витамински[5] додатак се додају по два пута недељно и ређе, осим ако се не ради о носећој женки или болесној јединки. Воду ретко пију, углавном је уносе кроз воће и поврће.

Težina 1 kg
Korpa
Scroll to Top
Scroll to Top