Kategorije

dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja
dovidjenja

Činčila

Šifra proizvoda: 2628 Kategorije: , Tagovi ,

3.500,00 рсд

PORUDŽBINE NA TELEFON : 011 3169935 063 1080725

Nema na zalihama

KRATAK OPIS

Činčila

Činčile su možda najpoznatije po svom neverovatno mekom, gustom i raskošnom krznu. U diviljini, ovo krzno ih štiti od vremenskih uslova, ali u zarobljeništvu ih čini preosetljivim na toplotu. Ovu činjenicu morate da uzmete u obzir kada birate mesto u kući koje ćete nameniti svojoj činčili. Hladan, miran deo vaše kuće je najbolje mesto za činčilin kavez. Temperature tokom leta morate da nadgledate kako biste osigurali da sobna temeperatura nije mnogo viša od 25 stepeni.                                                                                                                                                                                            Kavezi činčila moraju da budu veliki, sa više nivoa i neophodnim delovima. Što veći kavez, to bolje. Minimalna površina podnog prostora je oko 60 sa 60 cm2 i najbolje je da kavez bude što viši; ukoliko ste u mogućnosti, uzmite kavez sa policama i merdevinama koje će omogućiti ovim “rođenim” planinarima da se penju. Žica je najbolji materijal za kavez; izbegavajte plastične kaveze i dodatke zato što činčile lako žvaću i uništavaju plastiku. Podloga se može obložiti piljevinom, po mogućstvu borom; izbegavajte piljevine kedra i tvrdog drveta, kao što je jasika, i novine. Mnogi kavezi činčila imaju žičani pod, što je pogodno za održavanje čistoće, ali žica može da žulja i bode noge činčile, pa ju je bolje izbegavati. Žičani podovi ili police mogu se prekriti drvetom kako bi olakšali kretanje činčilama. Takođe treba obezbediti drvenu kućicu u kavezu.

Činčile pate od istih zdravstvenih problema kao i drugi mali sisari. Kod njih se mogu razviti respiratorni ili probavni problemi sa simptomima kao što su iscedak iz očiju i nosa ili dijareja. Bolesne činčile takođe mogu da smršaju, pogrbe se, prestanu da vode računa o svom krznu, da imaju poteškoće s disanjem ili da prestanu da jedu.

Pored zaraznih bolesti, činčile mogu da se fizički povrede. Rane ili slomljeni nokti mogu da izazovu probleme pri hodanju ili trčanju. Zubi činčile rastu brzo, te prerasli zubi mogu da postanu problem. Ukoliko primetite simptome bolesti kod vaše činčile, odvedite je kod veterinara koji se bavi lečenjem egzotičnih ljubimaca. U međuvremenu izbegavajte previše dodirivanja i držanja svoje činčile s obzirom da dodir može da bude stresan za nju.

Činčile imaju specifične prehrambene potrebe koje se razlikuju od drugih glodara. Moraju da se hrane visokokvalitetnom hranom koja je namenjena isključivo činčilama ili će njihovo zdravlje biti narušeno. Činčile zahtevaju dosta sirovih vlakana, a njihova ishrana bi uglavnom trebalo da se sastoji od kvalitetnog sena trave uz pelet (brikete) pravljen za činčile. Poslastice su dozvoljene u umerenim količinama (ne više od 1 kašičice dnevno). Probavni sistem činčile je prilično osetljiv, tako da bi bilo kakva promena u ishrani trebalo da se uvodi postepeno.

Briketirana hrana je bolja od raznoraznih hranljivih mešavina. Mešavine u slobodnoj prodaji koje sadrže pelet, semenje, kukuruz i drugu hranu namenjenu činčilama mogu biti nutritivno izbalansirane dok su u pakovanju, međutim vaša činčila možda neće pojesti sve delove mešavine. Činčile su probirljive i jedu samo one delove mešavine koje im se sviđaju, što je čini manje nutritivno izbalansiranom. Umesto ove vrste hrane, potražite pelet proizveden isključivo za činčile, koji sadrži 16 do 20% proteina, malo masti (2 do 5%) i koji je bogat vlaknima (15 do 35%).

Težina 0,8 kg
Korpa
Scroll to Top
Scroll to Top